A) Rebus ayam
1 ekor ayam potong 4
2 labu bawang besar (belah 4)
5 ulas bawang putih (ketuk2 je )
3 cm halia
4-5 liter air
garam
cara:
masukkan semua bahan ke dalam periuk,rebus sehingga ayam hampir masak atau masak. Boleh belaka.
Angkat ayam , perap ayam dengan
sedikit kicap
garam
kunyit debu
pah tu .............
Gorenglah ayam tu............
B) Nasi
5 pot beras (apa-apa je)
air rebusan ayam
daun pandan
Bhan tumis:
rempah 4 beradik tu
1 labu bawang besar mayang
1 " halia
3 ulas bwg putih
C) Sos lada
5 biji lada besar
10 biji lada jarum
garam
gula
2 biji air limau nipis
3 cmb air cuka
D) Sos Kicap
2 labu bawang besar
3 ulas bawg putih
kisar bahan di atas
pah tu ..........
panaskan
3 cmb minyak zaitun
tumis
bahan kisar di atas
hingga kuning/garing
pah tu ....................
masukkan
1/4 cawan kicap manis
tambahkan sedikit air rebusan ayam.
tunggu lah sekejap and then bolehlah dihidangkan
Biasalah daun salad, timun,tomato
nantilah kalu ada masa umi edit balik ,lebih baik lg ......siap dengan extra sayurnya
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment