AIR TANGAN UMI

Wednesday, August 26, 2009

Nasi Ayam Umi

A) Rebus ayam

1 ekor ayam potong 4
2 labu bawang besar (belah 4)
5 ulas bawang putih (ketuk2 je )
3 cm halia
4-5 liter air
garam

cara:
masukkan semua bahan ke dalam periuk,rebus sehingga ayam hampir masak atau masak. Boleh belaka.

Angkat ayam , perap ayam dengan
sedikit kicap
garam
kunyit debu

pah tu .............
Gorenglah ayam tu............


B) Nasi

5 pot beras (apa-apa je)
air rebusan ayam
daun pandan


Bhan tumis:
rempah 4 beradik tu
1 labu bawang besar mayang
1 " halia
3 ulas bwg putih


C) Sos lada

5 biji lada besar
10 biji lada jarum
garam
gula
2 biji air limau nipis
3 cmb air cuka

D) Sos Kicap

2 labu bawang besar
3 ulas bawg putih

kisar bahan di atas

pah tu ..........
panaskan

3 cmb minyak zaitun
tumis
bahan kisar di atas

hingga kuning/garing
pah tu ....................
masukkan
1/4 cawan kicap manis
tambahkan sedikit air rebusan ayam.


tunggu lah sekejap and then bolehlah dihidangkan

Biasalah daun salad, timun,tomato

nantilah kalu ada masa umi edit balik ,lebih baik lg ......siap dengan extra sayurnya

No comments:

Post a Comment