AIR TANGAN UMI

Sunday, December 13, 2009

School Holiday

Cuti-cuti sekolah ni kerja umi mencari resipi untuk dicuba.Maklumlah anak-anak tengah membesar.Tambahan musim-musim hujan ni. Lapar ajer.......Paling kurang Roti kat rumah umi mesti ada... Kadang tu tak sempat nak buat kuih...dia orang makan je roti dengan tuna ke...sardin ke..ape-apelah yang ada...maklumlah anak kecil pun ada.
Resipi ni kebanyakannya umi cedok je dari mana2 blog yang tercapai dek umi. Sorrylah ada tu tak mintak izin pun...Mintak halal dunia akhiratlah ye.....

Ni lah hasilnya........ kek yang umi buat.... resipinya umi kutip dari dapur ummizaihadi-home sweethome.Seronok rasanya bila dah buat jadi. Rasanya boleh dipuji.Anak-anak tak sabar nak makan.Tima kasih ummizaihadi.Ni resipi nya....
Tq ummizaihaidi........

Chocolate Ice Cream Strawberry Marble Cake

Ingredients:-
250 gm butter - melted*
230 gm caster sugar
9 nos. egg yolk
7 nos. egg white
1 tbsp sponge gel or ovalette (cake stabilizer)
1/2 tsp. baking powder
20 gm. strawberry ice cream powder (*i used plain ice-cream powder)
230 gm top flour (sifted)
1 tsp. vanilla essence
1 tsp. strawberry emulco*
pink colour ( I put 2 tsp.)
1 tbsp. cocoa powder (sifted)*
1 tbsp. chocolate paste or emulco*
10 gm ice cubes

So soft..
Methods:-
In a mixing bowl, add all above ingredients except with *, and beat at slow first, then high speed until fluffy.
Add in melted butter, mix well using your wooden spoon.
Divide into 3 division - 1 plain, 1 with strawberry emulco and a little pink colour and 1 with cocoa powder and chocolate emulco.
Preheat oven at 180C and prepare 9 x 9 x 3 baking tin, line with paper and brush all around with butter.
Start to arrange the batter from the centre - 1 scoop plain, 1 scoop chocolate and 1 scoop strawberry colour. Repeat procedure until finish.
Bake for about 45 mins. to 1 hour.
(*Note - next time should use 2 spoons for every layer)


PUDING KIWI CREAM CHEESE



Ni pulak puding kiwi yang umi sempat buat. Sedap jugak ...........Adik umi siap suruh buat lagi. Anak- anak dan husband pun suka. Rasanya masam-manis-lemak.Okaylah tu nak cover dia punya muak cheese,masam kiwi tu dah boleh imbang.Resipinya umi dapat dari kawan umi.Ni dia resipinya..........Cubalah........
PUDING KIWI CREAM CHEESE

LAPISAN ATAS

600 ml air paip
200 ML JUS KIWI -------boleh guna nektar
150 GM GULA KASTOR
10 gm agar-agar serbuk ( 5 steh)
1 cmb biji selasih -----yag paling halus.Rendam dgn air masak
3 biji buah kiwi
Pewarna hijau

Masak air ,jus kiwi,gula,pewarna hijau dan agar-agar hingga didih
Masukkan biji selasih
susun buah kiwi
Tuang sedikit adunan dan biar keras sedikit -----5 senduk.Garikkan
Tuang baki adunan


LAPISAN BAWAH

1 1000 ml air paip
250 gm gula kastor
20 gm agar-agar serbuk
½ tin susu cair (ideal)

2 50 gm whipping cream@ fresh milk
½ cmt garam
2 cmb tepung jagung
3 biji kuning telur
½ tin susu cair

3 150 gm/125 gm cream cheese (philadelphia)
2 cmb susu pekat
1 cmb butter ---------------------------- lenyek

2/3 biji putih telur ( putar hingga kembang)

Cara:

1.Satu tpg jagung,susu cair, whip cream,telur dan kacau rata.
2.Bancuhkan cream cheese,susu pekat dan butter
3.masak agar-agar ,air dan gula hinga didih…..masukkan susu cair
4.kecilkan api dan masukkan (1) dan (2).Kacau rata
5.Putar putih telur soft peak dan curahkan adunan (4) panas-panas
putar hingga sebati. Sendukkan dilapisan atas.


Peringatan

*** Pastikan lapisan agar dan kiwi betul2 keras.
Garikkan sebelum masukkan bancuhan bawah
Loyang 9x9/10x10
Telur kena keluar awal---room temp

MUFFIN PISANG


Muffin ni umi buat untuk minum petang tadi. Resipi ni umi cdok dari dapur kak liza@ hanieliza tapi dah ubah sikitlah.Kebetulan ada pisang mas sesikat yang dah lebu.So umi buatlah muffin ni....Lain kali boleh buat lagi becoz my husband suka makan dan anak-anak pun makan. Resepinya di bawah ni .....Sory kak liza and tq very much display resipi yag mudah ni.....
140 gm butter atau majerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum ] ayakkan
1 s/k baking powder ]
1 cawan pisang - hancurkan
2 s/b susu tepung
Cara
1. Gaulkan butter dengan gula sehingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla.Kacau sebati.
3. Masukkan tepung yg telah diayakkan.
4. Masukkan pisang dan susu tepung. Kacau rata.
5. Masukkan adunan dalam muffin cup.
6. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
7. Sejukkan atas redai kueh dan hidangkan.


Sunday, October 25, 2009

CREAM PUFF







Seronok buat kuih ni coz umi dapat bagi kat jiran-jiran dan sedara mara. Jumaat baru ni anak umi ada jamuan kat asrama ...so umi buatlah cream puff ni... hasilnya lebih kurang 250 biji coz umi buat kecik-kecik je.Muat utk satu mulut sekali makan.Tak payahlah nak gigit-gigit, nak kerat-kerat.Hasilnya

KERONGSANG OZEL

Ikutkan hati memang parah.Tapi bila dah terkena ozel satu,pasti orang akan tahu kilauannya.Betul tak betul tengoklah sendiri.....


































































Sape-sape yang sekitar kuala terengganu, yang teringin nak pakai brooch ozel yang berkilau dan memberikan satu kepuasan kepada kita orang popuan ni ......bolehlah contact umi ye......... my h/p no o199414977 .

............Harga boleh dirunding..........

Tu sample je ..banyak lagi model lain ....Tak sempat nak masuk...


















Friday, August 28, 2009

Ramadhan

Hari ni dah 7 hari puasa. Anak kedua ada lagi kat rumah so adalah dia punya demand. Hari ni umi masak macaroni goreng, masak lemak cili api lala, tomyam simple2 dan puding buih barkuah serta jemput ikan. Sedap pula bila macaroni goreng makan dengan tomyam. Nak resepi nantilah if umi ada masa umi boleh tulis dalam blog ni.

Wednesday, August 26, 2009

Nasi Ayam Umi

A) Rebus ayam

1 ekor ayam potong 4
2 labu bawang besar (belah 4)
5 ulas bawang putih (ketuk2 je )
3 cm halia
4-5 liter air
garam

cara:
masukkan semua bahan ke dalam periuk,rebus sehingga ayam hampir masak atau masak. Boleh belaka.

Angkat ayam , perap ayam dengan
sedikit kicap
garam
kunyit debu

pah tu .............
Gorenglah ayam tu............


B) Nasi

5 pot beras (apa-apa je)
air rebusan ayam
daun pandan


Bhan tumis:
rempah 4 beradik tu
1 labu bawang besar mayang
1 " halia
3 ulas bwg putih


C) Sos lada

5 biji lada besar
10 biji lada jarum
garam
gula
2 biji air limau nipis
3 cmb air cuka

D) Sos Kicap

2 labu bawang besar
3 ulas bawg putih

kisar bahan di atas

pah tu ..........
panaskan

3 cmb minyak zaitun
tumis
bahan kisar di atas

hingga kuning/garing
pah tu ....................
masukkan
1/4 cawan kicap manis
tambahkan sedikit air rebusan ayam.


tunggu lah sekejap and then bolehlah dihidangkan

Biasalah daun salad, timun,tomato

nantilah kalu ada masa umi edit balik ,lebih baik lg ......siap dengan extra sayurnya

Saturday, July 25, 2009

Dadih

25 gm agar-agar biasa
5 liter air
450 gm krimer
1 tin susu cair
5 senduk gula
perasa pandan,jagung ,strawbery dll

Caranya:
1. masak air + agar-agar
2. Mendidih... masukkan gula-masak hingga gula larut.
3. masukkan susu cair -biar sekejap -masukkan pula krimer.
4. Tutup api-bahagilah mengikut perasa yang ada.
5. Tuang dalam bekas kecil-kecil.
6. Simpan dalam peti....

After 2 hours and above you can eat.So deliciousssssssssss.............

Info

Kalu cerita pasal makan, umi paling suka coz umi memang minat untuk mencuba resipi baru. So salah satu sebab umi buka blog ni nak kongsi resipilah.

Cerita pasal anak and my husband, anak-anak umi 2 orang dah masuk sekolah menengah, 2 lagi masih menyusu. Jarak yang sangat jauh . Kata orang dua fasa. Tapi bagi kita seronok ada baby.

umi masak untuk keluarga je...kadang2 buat untuk sedara mara dan kawan-kawan. Seronok kalau habis licin.